Çfarë është DNS?


dns

DNS


Çdo website ose web-server në internet ka IP-adresen e tije unike. Domain Name System (DNS) e perkthen domainin në numera-IP. Ne i perdorim emrimet e domaineve sepse është me e thjeshte për ti morizuar ato sesa numerat e IP-ve.

Si Funksionon DNS?


DNS është e organizuar në një pikë e cila është pika e nivelit më të lartë e quajtur rrenja DNS. Nën rrenjën ne gjejmë domainin e nivelit më të lartë‘Top Level Domain’ (TLD) i emruar me prapashtesat ‘net’, ‘com’ dhe ‘org’ etj. Poshte këtyre prapashtesave emruese të TLDs është niveli i dytë i emrimit të domaineve si psh. emertimi ‘google’ që është niveli i dyte i domainit poshte nivelit ‘com’.

– Kategorizimi

Çdo nen domain mund të perdorë serverin e tije. Dhe nuk e ka te nevojshme të ruaj të gjithë informacionin në një server lokal.

– Shtese

Çdo domain kërkon emra të ndryshëm të serverave. Psh, rrenja e DNS ka 13 emera serverash dhe ‘com’ ka 7 të tillë të nivelit të lartë. Për të garantuar funksionimin e adresës ‘superalb.com’ kalohet nëpër emerat e serverave që në përdorim janë disa të tillë deri sa te arrihet tek serveri kryesore psh: Benelux.Nëqoftë se të gjithë emrat e serverave për një domain nuk funksionojne të gjithë domainet nuk do jenë më funksional në internet, dhe e-maili për këtë domain do të anashkalohen.

– Shenimi i adreses!

Emrat e serverave rregjistrohen në nivele të ndryshme të larta të domaineve. Psh, adresa e meposhteme e domainit është e ruajtur në server si numer IP.

5 comments:

 1. 606031 160542As soon as I found this internet site I went on reddit to share some of the love with them. 887011

  ReplyDelete
 2. 411626 269279You made some decent points there. I looked on the internet for that problem and located most people will go in addition to with the web site. 369878

  ReplyDelete
 3. 346282 621386Deference to op , some superb entropy. 730331

  ReplyDelete
 4. 232489 364131I discovered your weblog internet web site on bing and appearance several of your early posts. Preserve up the really excellent operate. I just now additional the RSS feed to my MSN News Reader. Seeking toward reading far a lot more on your part down the road! 294449

  ReplyDelete
 5. 349937 945017I want reading through and I conceive this website got some really utilitarian stuff on it! . 141787

  ReplyDelete

 
Titulli i Blogut cha0s-KhC © 2016-2017. All Rights Reserved Seo123.ml seo123.ml
Top