Kanabisi, kura e ardhshme për kancerin

- Kohët e fundit, biseda rreth marijuanës (kanabisit) ka kaluar nga “mallkimi” si farë e keqe e drogë rekreative, te vlerësimi për mrekullitë e saj, kur përdoret për qëllime mjekësore. Komuniteti shkencor ndihet më i sigurt se kurrë më parë në përshkrimin e marijuanës mjekësore, si një trajtim për sëmundje të rrezikshme për jetën, si kanceri dhe sëmundjet të tjera që shkaktojnë dhimbje kronike. Pavarësisht nga rritjes së besimit, marijuana ka qenë shumë rrallë e cituar deri tani si një kurë e vërtetë për këto sëmundje.

Një studim i kryer nga shkencëtarë izraelitë ka zbuluar se kanabisi mund të ndihmojë të ngadalësojë rritjen e tumoreve kanceroze të caktuara, përkatësisht të trurit dhe kancerit të gjirit tumoreve, dhe madje mund t’i zhdukë ato plotësisht. Studimi i kryer nga Dr. David Meiri dhe ekipi i tij në “Technion” - Universiteti i Teknologjisë i Izraelit, u përqendrua në vetitë shëruese të bimës, me shpresën se ajo mund të përdoret një ditë si një kurë kundër kancerit.

“Ka një numër të madh të të dhënave shkencore që tregojnë se, kanabinoidet (substancë kimike që gjendet në bimën e kanabisit) në mënyrë specifike mund të pengojnë rritjen e qelizave të kancerit dhe nxisin vdekjen e qelizave të kancerit,” shpjegoi Meiri (për gazetën izraelite) “Haaretz”. “Përveç kanabinoideve aktive, bima e kanabisit gjithashtu përmban një numër të agjentëve të tjera terapeutike, të tilla si terpenoideve dhe flavonoidëve (substanca organike kimike) që janë zakonisht të pranishme në sasi të vogla, por mund të ketë efekte të dobishme terapeutike, sidomos përbërjet sinergjike për kanabinoidet”.

INDUSTRI NË RRITJE

Projekti i “Technion” është pjesë e një marrëveshjeje të përbashkët kërkimore me “Cannabics Pharmaceuticals”, një kompani amerikane farmaceutike që është e specializuar në zhvillimin dhe komercializimin e produkteve të kanabisit, duke filluar nga droga dhe terapi për suplimentet ushqimore. Produkti i “Cannabic”, patenta e të cilit është ende në pritje, quhet “Cannabics SR, një kapsulë e projektuar veçanërisht për pacientët me kancer si një kurë qetësimi. Kompanitë e drogës në të kaluarën kanë hequr dorë nga investime të mëdha në prodhimin dhe patentimit të produkteve të marijuanës, për shkak të faktit se ajo është një substancë të kontrolluar, por edhe për shkak se është e vështirë të patentosh produkte nga një bimë natyrore. “Cannabics SR” është një shembull i ndryshimit të perceptimit në industrinë farmaceutike, në lidhje me produktet e kanabisit dhe të ardhmes së tyre të rëndësishme. Ndërsa po përgatitet lançimin e produkteve të tij në SHBA dhe BE, kompania amerikane ka në plan të nisë së shpejti një tjetër projekt në Qendrën Mjekësore Rambam në Haifa, e cila do të studiojë efektin e kapsulave të kanabisit mbi simptomat tipike, si humbja e oreksit dhe humbja e peshës në pacientët me kancer.

SHPRESA TË MËDHA

Ndërsa Dr. Meiri thotë se, është ende herët për të nxjerrë konkluzione përfundimtare, ai dhe kolegët e tij kanë parë disa rezultate intriguese. Për shembull, kohët e fundit ata arritën të menaxhonin qelizat e kancerit të trurit, duke i detyruar ata që të “kryejnë vetëvrasje” (një fenomen i quajtur ‘apoptosis’) dhe kanë parë rezultate të krahasueshme me ato të qelizave të kancerit të gjirit. Qelizat e kancerit janë famëkeqe për të qenë në gjendje për t’iu shmangur mekanizma të ndryshme të vdekjes së qelizave, çka e bën këtë një zbulim i rëndësishëm. Qëllimi tani të gjenden më shumë lloje të qelizave të kancerit që kanabisi mund t’i “vrasë” në të njëjtën mënyrë. “Shumë biznesmenë merren dhe thonë gjëra në lidhje me kanabis. Duket disa prej tyre janë tejkaluar atë. Unë mendoj se, tani është radha e shkencës për të vënë gjërat në rregull dhe të gjetur se si ajo ndihmon, kë ndihmon dhe se si ajo saktësisht e bën këtë”, thotë Meiri.

Shkencëtarët vazhdojnë të kryejnë studime, duke përdorur rreth 50 lloje të ndryshme të kanabisit të prodhuara në Izrael, duke matur efektet e saj mbi 200 lloje të ndryshme të qelizave të kancerit. Rezultatet premtuese mund të jetë një përparim i madh në parandalimin e kancerit të ardhmen dhe shenjë e mirë për vlerësimin pozitiv të kanabisit në komunitetet shkencore dhe mjekësore, megjithëse studimi është ende në fazat e shumë të hershme.
- See more at: http://www.shekulli.com.al/m/post.php?id=248787#sthash.G9d5vWDK.xNhlqj8z.dpuf

0 comments:

Post a Comment

 
Titulli i Blogut cha0s-KhC © 2016-2017. All Rights Reserved Seo123.ml seo123.ml
Top